A relish consisting of tender wild Mangoes preserved in Red Chilly masala
Ingredients (ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು):
3 - 4 cups chopped Tender Wild Mango | ತುಂಡು ಮಾಡಿದ ಕಾಡು ಮಾವಿನ ಮಿಡಿ
1/4 cup Crystal (Rock) Salt | ಕಲ್ಲು ಉಪ್ಪು
3/4 - 1 cup prepared Pickle Masala | ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿ ಮಸಾಲೆ
1/4 - 1/2 cup of prepared Salt Solution | ತಯಾರಿಸಿದ ಉಪ್ಪಿನ ದ್ರಾವಣ
Optional (ಬೇಕಿದ್ದರೆ ಮಾತ್ರ):
1/2 tsp Mustard seeds | ಸಾಸಿವೆ
Pinch of Asafoetida | ಚಿಟಿಕೆ ಇಂಗು
1 tsp Oil | ಎಣ್ಣೆ
Recipe (ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ):
Clean and wipe the raw mangoes using a clean cotton cloth. Separate the mangoes from its stem as shown in the picture below.
Cut each tender mango into 8 or 4 equal parts and remove the seed as shown in the picture below.
Put around 4 cups of chopped raw mangoes in a porcelain jar(Bharani) or glass jar or plastic jar and add around 1/2 cup of crystal salt. Place one heavy stone (Cleaned & dried), cover the lid properly.
Keep it for about 2-3 days. Once in a day mix them well and cover the lid properly. Remove the mango pieces from salt water and keep them aside.
Prepare the pickle masala(Around 3/4-1 cup masala) as mentioned in Mavina Midi Uppinakayi recipe.
Transfer this ground masala to a vessel, add the mango pieces, required amount of salt solution and mix them well. Transfer this pickle to another clean porcelain/glass/plastic airtight jar. For seasoning add 1 tsp Oil, 1/2 tsp mustard seeds, pinch of asafoetida in a pan and heat. Once it starts spluttering, add it to pickle. Mix well before serving. This pickle can be used instantly. It goes well with rice, dosas, etc.
Tips (ಸಲಹೆ):
* Clean & moisture free hands | spoons | vessels should be used throughout the process otherwise it will be spoilt very soon
* All the varieties of wild mangoes are not suitable for this pickle. Use small sized, fresh wild mangoes
* Harekala varieties of Red Chillies are best suited for this recipe
* Use small Mustard seeds and Crystal (Rock) Salt for best results
* If we use the Mango infused (brine) water, the pickle masala will change it's color later & it will be more acidic
* Store it in an airtight container, in a dry place
-------------------------------------------------------------------------
* ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿ ಮಾಡುವಾಗ ಯಾವುದೇ ಕಾರಣಕ್ಕೂ ಒದ್ದೆ ಕೈ | ಸೌಟು | ಪಾತ್ರೆಗಳನ್ನು ಬಳಸಬೇಡಿ. ಬಳಸಿದರೆ ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿಯು ಬೇಗನೆ ಹಾಳಾಗುತ್ತದೆ
* ಎಲ್ಲಾ ಜಾತಿಯ ಕಾಡು ಮಾವಿನ ಮಿಡಿಯು ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿಗೆ ಸೂಕ್ತವಾಗಿರುವುದಿಲ್ಲ. ಆಗ ತಾನೇ ಮರದಿಂದ ತೆಗೆದ ಸೊನೆ ಇರುವ ಸಣ್ಣ ಸಣ್ಣ ಮಾವಿನ ಮಿಡಿಗಳು ಹೆಚ್ಚು ರುಚಿ
* ಈ ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿಗೆ ಹರೇಕಳ ಜಾತಿಯ ಕೆಂಪು ಒಣ ಮೆಣಸು ಹೆಚ್ಚು ಸೂಕ್ತವಾದದ್ದು
* ಸಣ್ಣ ಸಾಸಿವೆ ಹಾಗು ಕಲ್ಲು ಉಪ್ಪನ್ನು ಬಳಸಿ
* ಉಪ್ಪಿನಲ್ಲಿ ಹಾಕಿದ ಮಾವಿನಕಾಯಿಯ ನೀರನ್ನು ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿಗೆ ಬಳಸಿದರೆ, ಮಸಾಲೆಯು ಬೇಗನೆ ಕಪ್ಪಗಾಗುತ್ತದೆ ಹಾಗು ಮಸಾಲೆಯು ಹೆಚ್ಚು ಆಮ್ಲೀಯವಾಗಿರುತ್ತದೆ
* ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿಯನ್ನು ಗಾಳಿಯಾಡದ ಡಬ್ಬದಲ್ಲಿ ಹಾಕಿ, ಒಣಗಿರುವ ಜಾಗದಲ್ಲಿ ತೆಗೆದಿಡಿ