Subscribe to Ruchi Ruchi Aduge - YouTube Channel

Search This Blog

Saturday, April 2, 2011

Tender Wild Mango Cut Pickle (Kadu Mavina Kadi Uppinakayi) | ಕಾಡು ಮಾವಿನ ಕಡಿ ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿ | No Oil, No Preservative, Instant Pickle

A relish consisting of tender wild Mangoes preserved in Red Chilly masala

Ingredients (ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು):
3 - 4 cups chopped Tender Wild Mango  |  ತುಂಡು ಮಾಡಿದ ಕಾಡು ಮಾವಿನ ಮಿಡಿ
1/4 cup Crystal (Rock) Salt  |  ಕಲ್ಲು ಉಪ್ಪು
1/4 - 1/2 cup of prepared Salt Solution  |  ತಯಾರಿಸಿದ ಉಪ್ಪಿನ ದ್ರಾವಣ
Optional (ಬೇಕಿದ್ದರೆ ಮಾತ್ರ): 
1/2 tsp Mustard seeds  |  ಸಾಸಿವೆ
Pinch of Asafoetida  |  ಚಿಟಿಕೆ ಇಂಗು
1 tsp Oil  |  ಎಣ್ಣೆ

Recipe (ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ):

Clean and wipe the raw mangoes using a clean cotton cloth. Separate the mangoes from its stem as shown in the picture below.

Cut each tender mango into 8 or 4 equal parts and remove the seed as shown in the picture below.

Put around 4 cups of chopped raw mangoes in a porcelain jar(Bharani) or glass jar or plastic jar and add around 1/2 cup of crystal salt. Place one heavy stone (Cleaned & dried), cover the lid properly.
Keep it for about 2-3 days. Once in a day mix them well and cover the lid properly. Remove the mango pieces from salt water and keep them aside.

Prepare the pickle masala(Around 3/4-1 cup masala) as mentioned in Mavina Midi Uppinakayi recipe.

Transfer this ground masala to a vessel, add the mango pieces, required amount of salt solution and mix them well. Transfer this pickle to another clean porcelain/glass/plastic airtight jar. For seasoning add 1 tsp Oil, 1/2 tsp mustard seeds, pinch of asafoetida in a pan and heat. Once it starts spluttering, add it to pickle. Mix well before serving. This pickle can be used instantly. It goes well with rice, dosas, etc.


Tips (ಸಲಹೆ):
 * Clean & moisture free hands | spoons | vessels should be used throughout the process otherwise it will be spoilt very soon
 * All the varieties of wild mangoes are not suitable for this pickle. Use small sized, fresh wild mangoes 
 * Harekala varieties of Red Chillies are best suited for this recipe
 * Use small Mustard seeds and Crystal (Rock) Salt for best results
 * If we use the Mango infused (brine) water, the pickle masala will change it's color later & it will be more acidic
 * Store it in an airtight container, in a dry place
 -------------------------------------------------------------------------
 * ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿ ಮಾಡುವಾಗ ಯಾವುದೇ ಕಾರಣಕ್ಕೂ ಒದ್ದೆ ಕೈ | ಸೌಟು | ಪಾತ್ರೆಗಳನ್ನು ಬಳಸಬೇಡಿ. ಬಳಸಿದರೆ ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿಯು ಬೇಗನೆ ಹಾಳಾಗುತ್ತದೆ
 * ಎಲ್ಲಾ ಜಾತಿಯ ಕಾಡು ಮಾವಿನ ಮಿಡಿಯು ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿಗೆ ಸೂಕ್ತವಾಗಿರುವುದಿಲ್ಲ. ಆಗ ತಾನೇ ಮರದಿಂದ ತೆಗೆದ ಸೊನೆ ಇರುವ ಸಣ್ಣ ಸಣ್ಣ ಮಾವಿನ ಮಿಡಿಗಳು ಹೆಚ್ಚು ರುಚಿ
 * ಈ ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿಗೆ ಹರೇಕಳ ಜಾತಿಯ ಕೆಂಪು ಒಣ ಮೆಣಸು ಹೆಚ್ಚು ಸೂಕ್ತವಾದದ್ದು
 * ಸಣ್ಣ ಸಾಸಿವೆ ಹಾಗು ಕಲ್ಲು ಉಪ್ಪನ್ನು ಬಳಸಿ
 * ಉಪ್ಪಿನಲ್ಲಿ ಹಾಕಿದ ಮಾವಿನಕಾಯಿಯ ನೀರನ್ನು ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿಗೆ ಬಳಸಿದರೆ, ಮಸಾಲೆಯು ಬೇಗನೆ ಕಪ್ಪಗಾಗುತ್ತದೆ ಹಾಗು ಮಸಾಲೆಯು ಹೆಚ್ಚು ಆಮ್ಲೀಯವಾಗಿರುತ್ತದೆ
 * ಉಪ್ಪಿನಕಾಯಿಯನ್ನು ಗಾಳಿಯಾಡದ ಡಬ್ಬದಲ್ಲಿ ಹಾಕಿ, ಒಣಗಿರುವ ಜಾಗದಲ್ಲಿ ತೆಗೆದಿಡಿ