Subscribe to Ruchi Ruchi Aduge - YouTube Channel

Search This Blog

Saturday, April 30, 2016

Eggless Chocolate Mug Cake | ಚಾಕಲೇಟ್ ಮಗ್ ಕೇಕ್ (ಮೊಟ್ಟೆ ಹಾಕದೆ) ~ 2 Mins

Spongy homemade chocolate cake in 2 mins!!


Ingredients (ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು):
3 Tbs All Purpose Flour  |  ಮೈದಾ ಹುಡಿ
3.5 Tbs Powdered Sugar  |  ಸಕ್ಕರೆ ಹುಡಿ
1.5 Tbs Cocoa Powder  |  ಕೋಕೋ ಹುಡಿ
Pinch of Salt  |  ಚಿಟಿಕೆ ಉಪ್ಪು
1/8 tsp Cooking Soda  |  ಅಡುಗೆ ಸೋಡಾ
1/3 cup Milk  |  ಹಾಲು
1/4 - 1/2 tsp of Vanilla Essence  |  ವೆನಿಲ್ಲಾ ಎಸೆನ್ಸ್
1.5 Tbs Melted Butter or Oil  |  ಕರಗಿದ ಬೆಣ್ಣೆ ಅಥವಾ ಎಣ್ಣೆ
1 Tbs Choco Chips (Optional) |  ಚೋಕೋ ಚಿಪ್ಸ್ (ಬೇಕಿದ್ದರೆ ಮಾತ್ರ)
1 Tbs Chocolate Syrup (Optional)  |  ಚಾಕಲೇಟ್ ಸಿರಪ್ (ಬೇಕಿದ್ದರೆ ಮಾತ್ರ)

Recipe (ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ):
Put sugar in a mixer, grind it to very fine powder and keep it aside.

Sieve all purpose flour, powdered sugar, cocoa powder, salt and baking soda in a vessel and mix them well. Add melted butter, vanilla essence, milk and mix them well. The consistency of the batter should be as shown in the picture below.

Put this in a microwave safe mug/bowl, add choco chips and microwave for 1 min at 640 / 720 W temperature. Again microwave for another 1 min at 900 / 1000 W temperature.

Remove the mug from microwave, add Chocolate syrup and serve hot. 


Tips (ಸಲಹೆ):
 * All Purpose flour can be replaced with Wheat flour. Cake made out of All Purpose flour is spongier
 * Adding Vanilla Essence, Choco Chips & Chocolate Syrup enhances the taste & flavour  
 -------------------------------------------------------------------------
 * ಮೈದಾ ಹುಡಿಯ ಬದಲಿಗೆ ಗೋಧಿ ಹುಡಿಯನ್ನು ಬಳಸಬಹುದು. ಮೈದಾ ಹುಡಿಯಲ್ಲಿ ಮಾಡಿದ ಕೇಕ್ ಹೆಚ್ಚು ಸ್ಪಂಜಿನಂತೆ ಬರುತ್ತದೆ
 * ವೆನಿಲ್ಲಾ ಎಸ್ಸೆನ್ಸ್, ಚೋಕೋ ಚಿಪ್ಸ್, ಚಾಕಲೇಟ್ ಸಿರಪ್ ಹಾಕುವುದರಿಂದ ಕೇಕಿನ ರುಚಿ ಹಾಗು ಪರಿಮಳ ಹೆಚ್ಚಾಗುತ್ತದೆ