Small domed spongy homemade cake with Choco chips
Ingredients (ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು):
2 cups All Purpose flour | ಮೈದಾ ಹುಡಿ
2 cups powdered Sugar | ಸಕ್ಕರೆ ಹುಡಿ
Pinch of Salt | ಚಿಟಿಕೆ ಉಪ್ಪು
1/3 tsp Cooking Soda | ಅಡುಗೆ ಸೋಡಾ
1/3 tsp Baking Powder | ಬೇಕಿಂಗ್ ಪೌಡರ್
3 Tbs Cocoa Powder | ಕೋಕೋ ಹುಡಿ
1/2 - 3/4 tsp of Vanilla Essence | ವೆನಿಲ್ಲಾ ಎಸೆನ್ಸ್
2 - 3 Tbs Coffee Decoction (Optional) | ಕಾಫಿ ಡಿಕಾಕ್ಷನ್ (ಬೇಕಿದ್ದರೆ ಮಾತ್ರ)
1/3 cup melted Butter or Oil | ಕರಗಿದ ಬೆಣ್ಣೆ ಅಥವಾ ಎಣ್ಣೆ
1 cup Milk | ಹಾಲು
2 - 3 Tbs Choco Chips | ಚೋಕೋ ಚಿಪ್ಸ್
10 Paper Cups | ಪೇಪರ್ ಕಪ್
Cup Cake Mould | ಕಪ್ ಕೇಕಿನ ಅಚ್ಚು
Recipe (ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ):
Put sugar in a mixer, grind it to very fine powder. Sieve the all purpose flour, sugar powder, cocoa powder, salt, baking powder, cooking soda as shown in the picture below.
Mix them well. Add melted butter or oil, coffee decoction, venilla essence, required amount of milk and mix them well. The consistency of the batter should be as shown in the picture below. (Folding Consistency)
Mix them well. Add melted butter or oil, coffee decoction, venilla essence, required amount of milk and mix them well. The consistency of the batter should be as shown in the picture below. (Folding Consistency)
Place the paper cups in Muffin tray.
Fill the 2/3rd of the cup with prepared batter.
Put the choco chips on top of it. Preheat the oven at 180 C at convection mode. Place the tray and bake it for around 12-15 mins in convection mode(Put the knife/tooth pick and make sure that the cake does not stick to it. If it sticks, still microwave it for few more mins.)
Keep this aside for few mins and allow it to cool.
Put it in an airtight container and refrigerate for longer shelf life. The above mentioned ingredients will prepare around 10 cup cakes.
Tips (ಸಲಹೆ):
* All Purpose flour can be replaced with Wheat flour. Cake made out of All Purpose flour is spongier
* Adding Vanilla Essence, Choco Chips & Coffee Decoction enhances the flavour
* Prick the cake at the centre with a tooth pick or knife to check if the cake is baked fully or not. If it is sticky, bake it for little more time. Baking time varies from Oven to Oven.
* If you don't have cup cake mould, you can use microwave safe Mugs or Bowls for baking the cake batter
* If you don't have Microvave or Oven, you can use Pressure Cooker or Traditional Steamer for baking the cake
* Consistency of the cake batter should be like folding consistency as shown in the video. If it's too thick, the Cake will become harder. If it's too thin, it will stick and will take more time to bake
-------------------------------------------------------------------------
* ಮೈದಾ ಹುಡಿಯ ಬದಲಿಗೆ ಗೋಧಿ ಹುಡಿಯನ್ನು ಬಳಸಬಹುದು. ಮೈದಾ ಹುಡಿಯಲ್ಲಿ ಮಾಡಿದ ಕೇಕ್ ಹೆಚ್ಚು ಸ್ಪಂಜಿನಂತೆ ಬರುತ್ತದೆ
* ವೆನಿಲ್ಲಾ ಎಸ್ಸೆನ್ಸ್, ಚೋಕೋ ಚಿಪ್ಸ್, ಕಾಫಿ ಡಿಕಾಕ್ಷನ್ ಹಾಕುವುದರಿಂದ ಕೇಕಿನ ರುಚಿ ಹಾಗು ಪರಿಮಳ ಹೆಚ್ಚಾಗುತ್ತದೆ
* ಒಂದು ಕಡ್ಡಿ ಅಥವಾ ಚೂರಿಯಿಂದ ಕೇಕಿನ ನಡುವೆ ತೂತು ಮಾಡಿದಾಗ ಅದಕ್ಕೆ ಅಂಟಬಾರದು. ಹಿಟ್ಟು ಅಂಟಿದರೆ ಇನ್ನೂ ಸ್ವಲ್ಪ ಹೊತ್ತು ಬೇಯಿಸಿ. ಬೇಯಲು ಬೇಕಾಗುವ ಸಮಯ ಓವನ್ನಿನಿಂದ ಓವನ್ನಿಗೆ ವ್ಯತ್ಯಾಸವಿರುತ್ತದೆ
* ಕಪ್ ಕೇಕಿನ ಅಚ್ಚು ಇಲ್ಲದವರು ಮೈಕ್ರೋವೇವಿನಲ್ಲಿ ಇಡುವಂತಹ ಲೋಟದಲ್ಲಿ(ಮಗ್) ಹಾಕಿಯೂ ಮಾಡಬಹುದು
* ಮೈಕ್ರೋವೇವ್ ಅಥವಾ ಓವೆನ್ ಇಲ್ಲದವರು, ಪ್ರೆಷರ್ ಕುಕ್ಕರ್ ಅಥವಾ ಆವಿ ಪಾತ್ರೆಯನ್ನು ಬಳಸಬಹುದು
* ಕೇಕಿನ ಹಿಟ್ಟಿನ ಸ್ಥಿರತೆ ವಿಡಿಯೋದಲ್ಲಿ ತೋರಿಸಿದ ಹಾಗೆ, ಮೇಲಿನಿಂದ ಕೆಳಗೆ ಹಾಕುವಾಗ ಮಡಿಕೆಯಂತೆ ಬರಲಿ. ಹಿಟ್ಟು ತುಂಬಾ ದಪ್ಪಗಿದ್ದರೆ ಕೇಕ್ ಗಟ್ಟಿಯಾಗುತ್ತದೆ. ಹಿಟ್ಟು ತುಂಬಾ ತೆಳ್ಳಗಿದ್ದರೆ ಕೇಕ್ ಮೆತ್ತಗಾಗಿ ಅಂಟಿಕೊಳ್ಳುತ್ತದೆ ಹಾಗೂ ಬೇಯಲು ಹೆಚ್ಚು ಸಮಯ ಬೇಕಾಗುತ್ತದೆ
No comments:
Post a Comment