Hibiscus flower in Coconut, Buttermilk gravy for Rice
Ingredients:
20 - 30 Hibiscus flower | ದಾಸವಾಳ ಹೂವು
1 cup grated Coconut | ತುರಿದ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ
4 - 5 Black Pepper | ಕಾಳು ಮೆಣಸು
1 - 2 Green Chillies | ಹಸಿಮೆಣಸು
1/2 tsp Cumin seeds | ಜೀರಿಗೆ (1/4 tsp for Masala + 1/4 tsp for Seasoning)
1.5 cups fresh Buttermilk | ತಾಜಾ ಮಜ್ಜಿಗೆ
1/2 tsp Mustard seeds | ಸಾಸಿವೆ
1 - 2 broken Red Chillies | ಕೆಂಪು ಒಣ ಮೆಣಸಿನ ತುಂಡು
1 strand of Curry leaves | ಕರಿ ಬೇವಿನ ಸೊಪ್ಪು
5 - 6 tsp Ghee | ತುಪ್ಪ
Recipe:
Separate the Petals from Hibiscus.Transfer this ground coconut to a vessel. Add buttermilk, salt, water(if required) to the same vessel and mix them well. (If it is yogurt/curd, put it in a mixer for few seconds before adding it to Tambli.)
Put mustard seeds, cumin seeds, broken red chillies and 2 tsp ghee in a pan. Once it starts spluttering, add curry leaves and then add it to Tambli.
Put mustard seeds, cumin seeds, broken red chillies and 2 tsp ghee in a pan. Once it starts spluttering, add curry leaves and then add it to Tambli.
Tips (ಸಲಹೆ):
* Use hot water to grind frozen/refrigerated Coconut
* Use white part of the Coconut & grind it to smooth paste for best results
* For Yogurt/Curd, add little water and put it in a Mixer for few seconds
* Grind the fried Hibiscus only after it is completly cooled
-------------------------------------------------------------------------
* ಫ್ರಿಡ್ಜ್/ ಫ್ರೀಜರ್ ನಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟ ಕಾಯಿತುರಿಯನ್ನು ರುಬ್ಬುವಾಗ ಬಿಸಿ ನೀರನ್ನು ಬಳಸಿ
* ತೆಂಗಿನಕಾಯಿಯ ಬಿಳಿಯ ಭಾಗವನ್ನು ಉಪಯೋಗಿಸಿ ಮತ್ತು ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿ
* ಮಜ್ಜಿಗೆ ಇಲ್ಲದಿದ್ದರೆ ಮೊಸರಿಗೆ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸಿಯಲ್ಲಿ 1 ನಿಮಿಷ ರುಬ್ಬಿ ಹಾಕಿ
* ಹುರಿದ ದಾಸವಾಳವನ್ನು ಪೂರ್ತಿ ತಣ್ಣಗಾದ ಮೇಲೆ ರುಬ್ಬಿ
1 comment:
Great job. Very informative post Kumbakonam degree coffee
Post a Comment