Simple Naivedyam from Beaten Rice (Poha | Avalakki)
Ingredients (ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು):
2 cups thin Beaten Rice (Poha) | ತೆಳು ಅವಲಕ್ಕಿ
1 cup grated Coconut | ತುರಿದ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ
1/2 cup grated Jaggery | ತುರಿದ ಬೆಲ್ಲ
1/4 tsp Cardamom Powder (Elachi) | ಏಲಕ್ಕಿ ಹುಡಿ
1/2 tsp Ghee | ತುಪ್ಪ
Pinch of Salt (Optional) | ಚಿಟಿಕೆ ಉಪ್ಪು (ಬೇಕಿದ್ದರೆ ಮಾತ್ರ)
Recipe (ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ):
Remove the outer cover of 1-2 cardamoms and mash the cardamom seeds. Put grated coconut, grated jaggary, mashed cardamom, pinch of salt, ghee in a vessel and mix them well.
Put beaten rice to this vessel and mix well. Serve it after 2-3 mins. This dish is prepared during festivals for naivedyam.
Put beaten rice to this vessel and mix well. Serve it after 2-3 mins. This dish is prepared during festivals for naivedyam.
Tips (ಸಲಹೆ):
* If we keep it outside, it will get spoilt soon as we put fresh grated coconut. It can be stored in refrigerator for 2-3 days.
* For longer shelf life, prepare the Jaggery Syrup & add the grated coconut & boil. Then allow it to cool & mix the remaining ingredients
* Use the regular thin Beaten Rice for this recipe
-------------------------------------------------------------------------
* ಹಸಿ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿಯನ್ನು ಹಾಗೆ ಹಾಕೋದ್ರಿಂದ, ಹೊರಗಡೆ ಇಟ್ರೆ ಬೇಗ ಹಾಳಾಗುತ್ತೆ. ಫ್ರಿಡ್ಜ್ನಲ್ಲಿ ಇಟ್ರೆ 2-3 ದಿನ ಹಾಳಾಗುವುದಿಲ್ಲ
* ಹೆಚ್ಚು ದಿನ ಬಾಳಿಕೆ ಬರಲು, ಬೆಲ್ಲದ ಪಾಕ ಮಾಡಿ, ಅದಕ್ಕೆ ತುರಿದ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿಯನ್ನು ಹಾಕಿ ಕುದಿಸಿ, ತಣ್ಣಗಾದ ಮೇಲೆ ಉಳಿದ ಪದಾರ್ಥಗಳನ್ನು ಹಾಕಿ ಕಲೆಸಿಕೊಳ್ಳಬಹುದು
* ಇದಕ್ಕೆ ತೆಳು, ಸಾದಾ ಅವಲಕ್ಕಿಯನ್ನೇ ಬಳಸಿ
No comments:
Post a Comment