Subscribe to Ruchi Ruchi Aduge - YouTube Channel

Search This Blog

Monday, September 28, 2009

Avalakki Panchakajjaya (Sihi Avalakki | Sweet Poha) | ಅವಲಕ್ಕಿ ಪಂಚಕಜ್ಜಾಯ (ಸಿಹಿ ಅವಲಕ್ಕಿ)

Simple Naivedyam from Beaten Rice (Poha | Avalakki)


Ingredients (ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು):
2 cups thin Beaten Rice (Poha)  |  ತೆಳು ಅವಲಕ್ಕಿ
1 cup grated Coconut  |  ತುರಿದ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ
1/2 cup grated Jaggery  |  ತುರಿದ ಬೆಲ್ಲ
1/4 tsp Cardamom Powder (Elachi)  |  ಏಲಕ್ಕಿ ಹುಡಿ
1/2 tsp Ghee  |  ತುಪ್ಪ
Pinch of Salt (Optional)  |  ಚಿಟಿಕೆ ಉಪ್ಪು (ಬೇಕಿದ್ದರೆ ಮಾತ್ರ)

Recipe (ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ):
Remove the outer cover of 1-2 cardamoms and mash the cardamom seeds. Put grated coconut, grated jaggary, mashed cardamom, pinch of salt, ghee in a vessel and mix them well.
Put beaten rice to this vessel and mix well. Serve it after 2-3 mins. This dish is prepared during festivals for naivedyam.

Tips (ಸಲಹೆ):  
 * If we keep it outside, it will get spoilt soon as we put fresh grated coconut. It can be stored in refrigerator for 2-3 days.
 * For longer shelf life, prepare the Jaggery Syrup & add the grated coconut & boil. Then allow it to cool & mix the remaining ingredients
 * Use the regular thin Beaten Rice for this recipe
-------------------------------------------------------------------------
 * ಹಸಿ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿಯನ್ನು ಹಾಗೆ ಹಾಕೋದ್ರಿಂದ, ಹೊರಗಡೆ ಇಟ್ರೆ ಬೇಗ ಹಾಳಾಗುತ್ತೆ. ಫ್ರಿಡ್ಜ್ನಲ್ಲಿ ಇಟ್ರೆ 2-3 ದಿನ ಹಾಳಾಗುವುದಿಲ್ಲ 
 * ಹೆಚ್ಚು ದಿನ ಬಾಳಿಕೆ ಬರಲು, ಬೆಲ್ಲದ ಪಾಕ ಮಾಡಿ, ಅದಕ್ಕೆ ತುರಿದ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿಯನ್ನು ಹಾಕಿ ಕುದಿಸಿ, ತಣ್ಣಗಾದ ಮೇಲೆ ಉಳಿದ ಪದಾರ್ಥಗಳನ್ನು ಹಾಕಿ ಕಲೆಸಿಕೊಳ್ಳಬಹುದು
 * ಇದಕ್ಕೆ ತೆಳು, ಸಾದಾ ಅವಲಕ್ಕಿಯನ್ನೇ ಬಳಸಿ

No comments: