Sweet & Tangy finger licking side dish for rice from Wild Mangoes
Ingredients | ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು:
12 - 15 Wild Mangoes (Kaadu Mavina Hannu) | ಕಾಡು ಮಾವಿನ ಹಣ್ಣು
1 - 1.5 tsp Chilly powder | ಮೆಣಸಿನ ಹುಡಿ
1/4 tsp Turmeric powder | ಅರಶಿನ ಹುಡಿ
3 - 5 large Lemon Sized Jaggery | ದೊಡ್ಡ ನಿಂಬೆ ಗಾತ್ರದ ಬೆಲ್ಲ
Salt to taste | ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಉಪ್ಪು
2 - 3 Tbs grated Coconut | ತುರಿದ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ
1.5 tsp Black Gram seeds | ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ
1 tsp Mustard seeds | ಸಾಸಿವೆ
1 strand Curry leaves | ಕರಿ ಬೇವಿನ ಸೊಪ್ಪು
3 tsp Oil | ಎಣ್ಣೆ
Wash the mango fruits and remove the stalk and cut them into medium thin long sized pieces as shown in the picture below.
Put chopped mango fruits in a heavy bottomed vessel. Add salt, turmeric powder, chilly powder, jaggery and around 1 cup of water and cook them well by covering a lid.
Mix once in 4-5 mins. Adjust the jaggery & salt depending upon the sourness of Mango.
Keep the Palya in low flame for about 5 mins.
Put mustard seeds, black gram seeds, red chilly pieces and oil in a thick bottomed vessel. Once it starts spluttering, add curry leaves. Add the seasoning to Palya. Mix well before serving. It goes well with Rice and Ghee or Curd.
Tips (ಸಲಹೆ):
* Adjust the Jaggery according to the sourness of Mango fruits
* It lasts for about a month without refrigeration
* Wild Mangoes are best suited for this preparation
-------------------------------------------------------------------------
* ಬೆಲ್ಲವನ್ನು ಮಾವಿನ ಹಣ್ಣಿನ ಹುಳಿಗೆ ತಕ್ಕ ಹಾಗೆ ವ್ಯತ್ಯಾಸ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ
* ಸಾಧಾರಣ ಒಂದು ತಿಂಗಳ ತನಕ ಹೊರಗಡೆ ಇಟ್ಟರೂ ಕೆಡುವುದಿಲ್ಲ
* ಈ ಪಲ್ಯಕ್ಕೆ ಕಾಡು ಮಾವಿನ ಹಣ್ಣು ತುಂಬಾ ರುಚಿ
3 comments:
ಮಾವಿನ ಹಣ್ಣಿಂದಲೂ ಪಲ್ಯ ಮಾಡಬಹುದಾ! ಅಬ್ಬಾ!
ಎಲ್ಲಿ ಸಿಗುತ್ಹೇ ಬೆಂಗಳೂರಿನಲ್ಲಿ ಕಾಡು ಮಾವಿನಹಣ್ಣು ನೀವು ಎಲ್ಲ ಅದುಗೆಯಲ್ಲೂ ಕಾಡು ಮಾವಿನ ಹಣ್ಣು ಬಳಸುತ್ತಿದ್ದಿರ ತೋತಾಪುರಿ, ರಸಪುರಿ, ಮಲ್ಲಿಕಾ, ಬಾದಾಮಿ ತರದ ಹಣ್ಣಿನಿಂದ ಏನಾದರು ಮಾಡೋಕೆ ಟ್ರೈ ಮಾಡಬಹುದಾ ಈ ತರದ ಅಡುಗೆಗಳು??
Hi krishnaveni, what is kaadu mavinahannu? Does it have any other name? How can I identify it?
Post a Comment