Elephant Yam side dish for Rice or Chapathi
Ingredients (ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು):
3/4 - 1 Kg (5 cups chopped) Elephant Yam (Suvarnagadde) | ಸುವರ್ಣಗಡ್ಡೆ (ಕೇನೆ)
1/4 tsp Turmeric powder | ಅರಶಿನ ಹುಡಿ
1/2 - 3/4 tsp Chilly powder | ಮೆಣಸಿನ ಹುಡಿ
1/8 tsp Monkey Jack powder or 1/4 tsp Tamarind Juice | ಉಂಡೆ (ಕೆತ್ತೆ) ಹುಳಿ ಹುಡಿ ಅಥವಾ ಹುಣಸೆ ಹಣ್ಣಿನ ರಸ
Large Lemon sized Jaggery | ದೊಡ್ಡ ನಿಂಬೆ ಗಾತ್ರದ ಬೆಲ್ಲ
Salt to taste | ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಉಪ್ಪು
3 - 4 Tbs grated Coconut | ತುರಿದ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ
2 tsp Black Gram seeds | ಉದ್ದಿನಬೇಳೆ
3/4 tsp Mustard seeds | ಸಾಸಿವೆ
2 - 3 broken Red Chillies | ಕೆಂಪು ಒಣ ಮೆಣಸಿನ ತುಂಡು
2 strands Curry leaves | ಕರಿ ಬೇವಿನ ಸೊಪ್ಪು
2 - 3 Tbs Oil | ಎಣ್ಣೆ
Recipe (ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ):
Remove the skin of yam and chop it into small pieces as shown in the picture below.
Wash the chopped yam and put them in a pressure cooker. Add chilly powder, turmeric powder, jaggery, salt, monkey jack powder or tamarind juice, around 1-2 cups of water and cook them well. (1-3 whistles)
Keep the playa in low flame for about 2-3 mins.
Put black gram seeds, mustard seeds, broken red chillies, oil in a pan and heat. Once it starts spluttering, add curry leaves and add it to Palya. Mix well before serving. It goes well with Rice/Chapathi.
Tips (ಸಲಹೆ):
* While cutting the Yam make sure it's dry. If you wash it in water or if your hands are wet it will start itching. After cutting, wash the Yam pieces in water using a spoon.
* Freshly harvested Yam is tasty & cooks fast. After few days, it will get dehydrated and will take time to cook & won't be very tasty. Accordingly adjust the cooking time and water
* Yam which is harvested once the plant is dead during winter is tastier. If it is harvested during rainy season, it will take time to cook.
* To prevent decoloring, put the chopped Yam in water
* Middle part of the Yam can be used for planting
-------------------------------------------------------------------------
* ಹೆಚ್ಚುವಾಗ ಕೈಯನ್ನು ಅಥವಾ ಸುವರ್ಣಗಡ್ಡೆಯನ್ನು ಒದ್ದೆ ಮಾಡಬೇಡಿ. ಒದ್ದೆ ಮಾಡಿದರೆ ಕೈ ತುರಿಸುತ್ತದೆ. ಕತ್ತರಿಸಿದ ತುಂಡುಗಳನ್ನು ಸೌಟಿನ ಸಹಾಯದಿಂದ ನೀರಿನಲ್ಲಿ ತೊಳೆಯಿರಿ.
* ಆಗ ತಾನೇ ನೆಲದಿಂದ ಹೊರ ತೆಗೆದ ಗಡ್ಡೆ ಬೇಗನೆ ಬೇಯುತ್ತದೆ. ನೆಲದಿಂದ ತೆಗೆದು ತುಂಬಾ ದಿನ ಆದರೆ ಗಡ್ಡೆಯು ಅಷ್ಟು ಚೆನ್ನಾಗಿ ಬೇಯುವುದಿಲ್ಲ. ಅದಕ್ಕನುಗುಣವಾಗಿ ಬೇಯಿಸುವ ಸಮಯ ಹಾಗು ನೀರನ್ನು ವ್ಯತ್ಯಾಸ ಮಾಡಿಕೊಳ್ಳಿ.
* ಚಳಿಗಾಲದಲ್ಲಿ ಗಿಡವು ಪೂರ್ತಿಯಾಗಿ ಸತ್ತ ಮೇಲೆ ತೆಗೆದ ಗಡ್ಡೆ ಹೆಚ್ಚು ರುಚಿಯಾಗಿರುತ್ತದೆ. ಮಳೆಗಾಲದಲ್ಲಿ ತೆಗೆದ ಗಡ್ಡೆ ಅಷ್ಟು ಬೇಗ ಬೇಯುವುದಿಲ್ಲ.
* ಹೆಚ್ಚಿದ ಹೋಳುಗಳನ್ನು ನೀರಿನಲ್ಲಿ ಹಾಕದೆ ಹಾಗೆ ಹೊರಗಡೆ ಇಟ್ಟರೆ ಕಪ್ಪಾಗುತ್ತದೆ
* ಸುವರ್ಣಗಡ್ಡೆಯ ಮಧ್ಯ ಭಾಗವನ್ನು ನೆಡಲು ಉಪಯೋಗಿಸಬಹುದು
No comments:
Post a Comment