Thin & crispy deep fried slices of Tapioca root
Ingredients:
Recipe:
Remove the outer cover of Tapioca, wash them in water and keep them aside.
Make thin slices of Tapioca using chips grater or knife.
Put 1 tsp salt and 3 Tbs water in a bowl. Mix it well and keep aside.
2 KGs Tapioca (Cassava, Yucca, Kappa, Maragenasu) | ಮರಗೆಣಸು
Oil | ಎಣ್ಣೆ
3 - 4 Tbs Salt Water | ಉಪ್ಪು ನೀರು
For Masala (Spicy) Version | ಮಸಾಲೆ (ಖಾರ) ಚಿಪ್ಸ್ ಗೆ :
1 tsp Pav Bhaji Masala | ಪಾವ್ ಭಾಜಿ ಮಸಾಲಾ ಹುಡಿ
2 tsp Red Chilly powder | ಮೆಣಸಿನ ಹುಡಿ
3/4 - 1 tsp Chat Masala | ಚಾಟ್ ಮಸಾಲಾ
Big pinch of Asafeotida | ದೊಡ್ಡ ಚಿಟಿಕೆ ಇಂಗು
1/3 tsp Garam Masala | ಗರಂ ಮಸಾಲಾ
1/2 tsp Salt | ಉಪ್ಪು
Recipe:
Remove the outer cover of Tapioca, wash them in water and keep them aside.
Make thin slices of Tapioca using chips grater or knife.
Put 1 tsp salt and 3 Tbs water in a bowl. Mix it well and keep aside.
Keep oil in a thick bottomed vessel and heat. Put sliced Tapioca into hot oil and fry them in high flame. Once they are almost fried sprinkle little salt water and fry them in medium flame until they are crisp.
Tips (ಸಲಹೆ):
* Keep the oil in medium flame while putting the Tapioc slices because oil may overflow if it is very hot
* Remove the inner hard part, if any from each Tapioca root
* To get crunchy chips, the slices should be properly immersed in oil & deep fried in high flame with frequent stirring
* Left over small pieces can be used in preparing Palya or Curry
-------------------------------------------------------------------------
* ಮರಗೆಣಸನ್ನು ಎಣ್ಣೆಗೆ ಹಾಕುವಾಗ ಬೆಂಕಿಯು ಮಧ್ಯಮ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ಇರಲಿ. ಎಣ್ಣೆ ತುಂಬಾ ಬಿಸಿ ಇದ್ದರೆ ಹೊರಚೆಲ್ಲುವ ಸಾಧ್ಯತೆ ಇದೆ
* ಮರಗೆಣಸಿನ ಒಳಗೆ ಗಟ್ಟಿಯಾದ ಮರದ ಭಾಗ ಇದ್ದರೆ ಅದನ್ನು ಬಳಸಬೇಡಿ
* ಚಿಪ್ಸ್ ಮೃದುವಾಗಿ, ಗರಿ ಗರಿಯಾಗಲು ಮರಗೆಣಸಿನ ತುಂಡುಗಳನ್ನು ಎಣ್ಣೆಯಲ್ಲಿ ಸಂಪೂರ್ಣವಾಗಿ ಮುಳುಗಿಸಿ ಮತ್ತು ದೊಡ್ಡ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ಆಗಾಗ ತಿರುವುತ್ತಾ ಕರಿಯಿರಿ
* ಉಳಿದ ಸಣ್ಣ ತುಂಡುಗಳನ್ನು ಪಲ್ಯ ಅಥವಾ ಪದಾರ್ಥ ಮಾಡಲು ಉಪಯೋಗಿಸಬಹುದು
No comments:
Post a Comment