Thin & crispy deep fried slices of Taro Root
Ingredients (ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು):
Plain Chips | ಸಾದಾ ಚಿಪ್ಸ್:
2 KGs Taro Root | ಕೆಸುವಿನ ಗಡ್ಡೆ(ಪಿಳ್ಳೆ)
Oil for frying | ಕರಿಯಲು ಎಣ್ಣೆ
3 - 4 Tbs Salt Water | ಉಪ್ಪು ನೀರು
Masala (Spicy) Chips | ಮಸಾಲೆ (ಖಾರ) ಚಿಪ್ಸ್:
1 tsp Pav Bhaji Masala (Optional) | ಪಾವ್ ಭಾಜಿ ಮಸಾಲಾ ಹುಡಿ (ಬೇಕಿದ್ದರೆ ಮಾತ್ರ)
2 tsp Red Chilly powder | ಮೆಣಸಿನ ಹುಡಿ
3/4 - 1 tsp Chat Masala | ಚಾಟ್ ಮಸಾಲಾ
Big pinch of Asafoetida | ದೊಡ್ಡ ಚಿಟಿಕೆ ಇಂಗು
1/3 - 1/2 tsp Garam Masala | ಗರಂ ಮಸಾಲಾ
1/2 tsp Salt | ಉಪ್ಪು
Recipe (ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ):
Remove the outer skin of taro roots and put them in water for about 1 hr. Remove the taro roots from water and wipe it using one cotton cloth and remove the water content.
Slice the taro roots into thin round shapes using a chips grater or knife as shown in the picture below.
Slice the taro roots into thin round shapes using a chips grater or knife as shown in the picture below.
Put 1 tsp salt and 3 Tbs water in a bowl. Mix it well and keep aside.
Add around 1 tsp prepared salt water and fry them in medium flame until they are crisp.
Remove the chips from oil and place them in a kitchen paper towel to absorb the extra oil content.
For spicy chips: After removing the chips from hot oil, add required amount of spice mix(Chilly powder, Asafoetida, Chat Masala, Pav Bhaji Masala, Garam Masala, Salt) and toss them well.
Blog Links:
Taro Root Chips: https://www.ruchiruchiaduge.com/2016/10/taro-root-chips.html
Taro Root Curry: https://www.ruchiruchiaduge.com/2010/07/taro-root-curry.html
Taro Root Palya: https://www.ruchiruchiaduge.com/2009/05/taro-root-palya.html
Taro Root Pakoda: https://www.ruchiruchiaduge.com/2009/05/taro-root-pakoda.html
Taro Root Pulsu: https://www.ruchiruchiaduge.com/2009/05/taro-root-pulusu.html
Tips (ಸಲಹೆ):
* Keep the oil in medium flame while putting the Taro Root slices because oil may overflow if it is very hot
* To get crunchy chips, the slices should be properly immersed in oil & deep fried in medium flame with frequent stirring
-------------------------------------------------------------------------
* ಕೆಸುವಿನ ಗಡ್ಡೆಯ ತುಂಡುಗಳನ್ನು ಎಣ್ಣೆಗೆ ಹಾಕುವಾಗ ಬೆಂಕಿಯು ಮಧ್ಯಮ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ಇರಲಿ. ಎಣ್ಣೆ ತುಂಬಾ ಬಿಸಿ ಇದ್ದರೆ ಹೊರಚೆಲ್ಲುವ ಸಾಧ್ಯತೆ ಇದೆ
* ಚಿಪ್ಸ್ ಮೃದುವಾಗಿ, ಗರಿ ಗರಿಯಾಗಲು ಕೆಸುವಿನ ಗಡ್ಡೆಯ ತುಂಡುಗಳನ್ನು ಎಣ್ಣೆಯಲ್ಲಿ ಸಂಪೂರ್ಣವಾಗಿ ಮುಳುಗಿಸಿ ಮತ್ತು ಮಧ್ಯಮ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ಆಗಾಗ ತಿರುವುತ್ತಾ ಕರಿಯಿರಿ
No comments:
Post a Comment