Subscribe to Ruchi Ruchi Aduge - YouTube Channel

Search This Blog

Saturday, March 13, 2021

Gujje (Tender Raw Jackfruit) Chutney | ಗುಜ್ಜೆ (ಎಳೆ ಹಲಸಿನಕಾಯಿ) ಹಸಿ ಚಟ್ನಿ

Spicy dip prepared from Tender Raw Jackfruit & Coconut

Ingredients: 

1 cup finely chopped Tender Raw Jackfruit  |  ಗುಜ್ಜೆ (ಎಳೆ ಹಲಸಿನಕಾಯಿ)
3/4 cup grated Coconut  |  ತುರಿದ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ
4 - 5 Tree Sorrel (Beempuli, Bilimbi)  or Grape sized Tamarind or few pieces of Raw Mango  |  4 - 5 ಬೀಮ್ಪುಳಿ ಅಥವಾ ದ್ರಾಕ್ಷೆ ಗಾತ್ರದ ಹುಣಸೆ ಹಣ್ಣು ಅಥವಾ ಸ್ವಲ್ಪ ಮಾವಿನ ಕಾಯಿ ತುಂಡು  
12 - 15 Bird's Eye Chilly or Green Chillies | ಗಾಂಧಾರಿ ಮೆಣಸು ಅಥವಾ ಹಸಿಮೆಣಸು
Salt to taste  |  ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಉಪ್ಪು
2  tsp Oil  |  ಎಣ್ಣೆ
1 tsp Mustard seeds  |  ಸಾಸಿವೆ
1/4 Cumin seeds  |  ಜೀರಿಗೆ
1 - 2 broken Red Chillies  |  ಕೆಂಪು ಒಣ ಮೆಣಸಿನ ತುಂಡು
Pinch of Asafoetida |  ಚಿಟಿಕೆ ಇಂಗು
1 strand Curry leaves  |  ಕರಿ ಬೇವಿನ ಸೊಪ್ಪು

Recipe: 

Apply little oil on your hands and cut it into two halves. Take one half, remove the innermost and outer skin of Raw Jackfruit. Cut it into small pieces and put it in Water for about 4-5 mins.


Put grated Coconut, Tree sorrel pieces or tamarind or few mango pieces, salt, chillies in a mixer and grind it to medium smooth paste by adding sufficient amount of water. (If it is frozen coconut use hot water while grinding.)



Put Mustard seeds, Cumin seeds, broken Red Chilly pieces, Oil in a pan & heat. Once it starts spluttering, add Asafoetida powder, curry leaves and keep it for few seconds and then add it to chutney. It goes well with Rice, Rice Porridge or Breakfast Items like Idli, Dosas, Rotti, Chapathis, etc.


Blog Link:

Tips (ಸಲಹೆ): 
 * Birds Eye Chilly gives extra flavour & kick to the Chutney
 * Add more Chillies, grind it coarsely & make it thick, if it is prepared for consumption with Rice or Rice Porridge
 * Reduce the chillies, grind it to smooth paste & make it little thin, if it is prepared for consumption with Breakfast Items like Dosa, Idli, etc
 * If you are using frozen / refrigerated Coconut, use hot Water while grinding
-------------------------------------------------------------------------
 * ಗಾಂಧಾರಿ ಮೆಣಸು ಚಟ್ನಿಗೆ ಹೆಚ್ಚಿನ ಪರಿಮಳ ಹಾಗು ರುಚಿ ಕೊಡುತ್ತದೆ
 * ಅನ್ನ ಅಥವಾ ಗಂಜಿಯೊಂದಿಗೆ ಸವಿಯಲು ಚಟ್ನಿಯನ್ನು ತರಿ ತರಿಯಾಗಿ ರುಬ್ಬಿ (ಹೆಚ್ಚು ನೀರು ಮಾಡಬೇಡಿ) ಹಾಗೂ ಖಾರ ಹೆಚ್ಚಿರಲಿ 
 * ಇಡ್ಲಿ, ದೋಸೆ ಇತರ ತಿಂಡಿಗಳೊಂದಿಗೆ ಸವಿಯಲು ಖಾರ ಹದವಾಗಿರಲಿ ಹಾಗು ಸ್ವಲ್ಪ ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿ
 * ಫ್ರಿಡ್ಜ್/ ಫ್ರೀಜರ್ ನಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟ ಕಾಯಿತುರಿಯನ್ನು ಉಪಯೋಗಿಸುವುದಾದರೆ, ರುಬ್ಬುವಾಗ ಬಿಸಿ ನೀರನ್ನು ಬಳಸಿ

No comments: