Coconut, Buttermilk gravy prepared from fresh Amaranth leaves
1 large bunch of Tender Amaranth Leaves / ಎಳೆ ಹರಿವೆ ಸೊಪ್ಪು (ದಂಟಿನ ಸೊಪ್ಪು)
4 - 7 Green Chillies / ಹಸಿಮೆಣಸು
1.5 cups grated Coconut / ತುರಿದ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ (Preferred: White Part)
Pinch of Turmeric powder / ಚಿಟಿಕೆ ಅರಶಿನ ಹುಡಿ
Grape sized Jaggery / ದ್ರಾಕ್ಷೆ ಗಾತ್ರದ ಬೆಲ್ಲ
1.5 cups fresh Buttermilk / ತಾಜಾ (ಸಿಹಿ) ಮಜ್ಜಿಗೆ
Salt to taste / ರುಚಿಗೆ ತಕ್ಕಷ್ಟು ಉಪ್ಪು
1 tsp Butter or Oil / ಬೆಣ್ಣೆ ಅಥವಾ ಎಣ್ಣೆ
1 tsp Mustard seeds / ಸಾಸಿವೆ
1 - 2 broken Red Chillies / ಕೆಂಪು ಒಣ ಮೆಣಸಿನ ತುಂಡು
Clean amaranth leaves and chop it into small pieces as shown in the picture below. Cut the green chilly into two pieces.
Grind grated coconut and one green chilly into smooth paste by adding sufficient amount of water. (If it is frozen coconut use hot water while grinding.)
Add this ground coconut to a vessel containing cooked amaranth leaves and mix them well. Add buttermilk to the same vessel, mix them well and bring it to boil. (If it is yogurt/curd, put it in a mixer for few seconds before adding it to Majjige Huli.)
Add mustard seeds, broken red chilly, butter/oil in a pan and heat. Once it starts spluttering, add it to Majjige Huli. Mix well before serving. It goes well with rice.
Tips (ಸಲಹೆ):
* Don't over boil the Majjige Huli
* Frequently mix (gently) while boiling
* Use hot water to grind frozen/refrigerated Coconut
* Use white part of the Coconut & grind it to smooth paste for best results
* For Yogurt/Curd, add little water and put it in a Mixer for few seconds
-------------------------------------------------------------------------
* ಮಜ್ಜಿಗೆ ಹುಳಿಯನ್ನು ತುಂಬಾ ಕುದಿಸಬೇಡಿ
* ಕುದಿಯುವಾಗ ಆಗಾಗ್ಗೆ ಸೌಟು ಹಾಕಿ ನಿಧಾನಕ್ಕೆ ತೊಳೆಸಿ
* ಫ್ರಿಡ್ಜ್/ ಫ್ರೀಜರ್ ನಲ್ಲಿ ಇಟ್ಟ ಕಾಯಿತುರಿಯನ್ನು ರುಬ್ಬುವಾಗ ಬಿಸಿ ನೀರನ್ನು ಬಳಸಿ
* ತೆಂಗಿನಕಾಯಿಯ ಬಿಳಿಯ ಭಾಗವನ್ನು ಉಪಯೋಗಿಸಿ ಮತ್ತು ನುಣ್ಣಗೆ ರುಬ್ಬಿ
* ಮಜ್ಜಿಗೆ ಇಲ್ಲದಿದ್ದರೆ ಮೊಸರಿಗೆ ಸ್ವಲ್ಪ ನೀರು ಹಾಕಿ ಮಿಕ್ಸಿಯಲ್ಲಿ 1 ನಿಮಿಷ ರುಬ್ಬಿ ಹಾಕಿ
No comments:
Post a Comment