Indian pudding made from Rice, Cashew & Coconut for festivals! - Quick & Tasty Naivedyam (Prasadam) from Rice
1 cup White Rice | ಬೆಳ್ತಿಗೆ ಅಕ್ಕಿ (Preferred: Sona Masuri | Basmathi)
6 - 6.5 cups Water | ನೀರು
1.5 - 2 cups Jaggery | ಬೆಲ್ಲ
2 cups grated Coconut | ತುರಿದ ತೆಂಗಿನಕಾಯಿ
2 cups Cashew nuts (Half broken) | ಅರ್ಧ ಮಾಡಿದ ಗೋಡಂಬಿ (ಗೇರು ಬೀಜ)
Pinch of Salt | ಚಿಟಿಕೆ ಉಪ್ಪು
5 - 6 Cardamoms (Elachi) or 1 tsp Cardmom powder | ಏಲಕ್ಕಿ
2 Tbs Ghee | ತುಪ್ಪ
Recipe:
Put Rice in a vessel and wash it in Water for about 2-3 times. Add 6 cups water in another vessel and bring it to boil. Add washed rice, cook it till 80% in medium low flame by stirring it in between.
Add jaggery, pinch of salt and bring it to boil.
Add ghee, cashew nuts in a thick bottomed vessel. Fry it in medium/low flame until it turns light golden in color.
Add cooked Rice, mashed cardamom seeds and mix them well.
Quick and Tasty Payasa is ready for Naivedyam(Prasadam).
Tips (ಸಲಹೆ):
* Use good quality of White Rice (Preferred: Sona Masuri or Basmathi)
* Don't overcook the Rice. Cook it in medium low flame
* Finely grate the Coconut and use half broken cashew nuts for better taste
-------------------------------------------------------------------------
* ಗುಣಮಟ್ಟದ ಅಕ್ಕಿಯನ್ನು ಉಪಯೋಗಿಸಿ (ಸೋನಾ ಮಸೂರಿ ಅಥವಾ ಬಾಸ್ಮತಿ)
* ಅಕ್ಕಿಯನ್ನು ತುಂಬಾ ಬೇಯಿಸಬೇಡಿ ಮತ್ತು ಮಧ್ಯಮ ಸಣ್ಣ ಉರಿಯಲ್ಲಿ ಬೇಯಿಸಿ
* ತೆಂಗಿನ ಕಾಯಿಯ ಸಣ್ಣ ತುರಿಯನ್ನು ಬಳಸಿ ಮತ್ತು ಅರ್ಧ ಮಾಡಿದ ಗೇರುಬೀಜವನ್ನು ಉಪಯೋಗಿಸಿ
No comments:
Post a Comment