Subscribe to Ruchi Ruchi Aduge - YouTube Channel

Search This Blog

Tuesday, November 4, 2008

Brined Raw Jackfruit (Uppu Neeru Tole (Sole)) & It's Uses | ಉಪ್ಪು ನೀರು ತೊಳೆ (ಸೊಳೆ) ಹಾಗು ಅದರ ಉಪಯೋಗಗಳು

Natural preservation of Raw jackfruits for years without refrigeration and preservatives !!


Ingredients (ಬೇಕಾಗುವ ಪದಾರ್ಥಗಳು:):
10 litre vessel (container) full of cleaned Raw Jackfruits  |  10 ಲೀಟರ್ ಪಾತ್ರ ತುಂಬ ಆರಿಸಿದ ಹಲಸಿನಕಾಯಿ ತೊಳೆಗಳು
3 cups of coarse Salt  |  ಕಲ್ಲು ಉಪ್ಪು

Recipe (ಮಾಡುವ ವಿಧಾನ):

Apply little oil on your hands and cut the whole raw jackfruit into two halves. Take each piece and cut it into two halves as shown in the picture below.

Take one half and cut it into medium sized long pieces as shown in the picture below.

Remove the inner part of the jackfruit as shown in the picture below.

Separate the jackfruits as shown in the picture below.

Remove the seeds and other unwanted things from each jackfruit as shown in the picture below.

Put the cleaned raw jackfruit flakes (around 3 - 3.5 litres) and 1 cup of salt in a porcelain jar(Bharani) or plastic can. (Do not use any metal container). Repeat this for remaining cleaned Raw Jackfruits.

Place 2-3 heavy stones(cleanly washed and dried) on top of the jackfruit flakes inside the jar and cover the lid.

(Note: For next 2-3 days, the raw jackfruit flakes and salt can be added to the same vessel)
Mix the raw jackfruit flakes everyday for about a week. Drain the excess of water if exists. These brined jackfruits can be used after 2 months.
Note: You can preserve this for around 1-2 years without adding any preservatives.
Tips (ಸಲಹೆ):
 * Add little more salt if it oozes out more water. Make sure that the jackfruit slices are just immersed in brine. Remove excess water.
 * Salt should not be more or less. If less, jackfruit slices will not last longer. If more, slices will be too salty and it takes longer time to remove it before cooking and it wont be that tasty
 * This can be preserved for 1-2 years without refrigeration. Before using it every time, soak it in water for 1-4 hrs to remove the extra Salt
 * After using the brined Jackfruits, cover the remaining Jackfruits with the stones, close the lid tightly & store it as before
 -------------------------------------------------------------------------
 * ಹಲಸಿನಕಾಯಿ ತೊಳೆಯಲ್ಲಿ ತುಂಬಾ ನೀರು ಎದ್ದಿದ್ದರೆ, ಉಪ್ಪು ಸ್ವಲ್ಪ ಹೆಚ್ಚು ಹಾಕಿ. ತೊಳೆಯು ಸಂಪೂರ್ಣವಾಗಿ ಮುಳುಗಿರುವಷ್ಟು ನೀರನ್ನು ಇರಿಸಿ, ಮಿಕ್ಕಿರುವ ನೀರನ್ನು ಹೊರ ಚೆಲ್ಲಿ.
 * ಉಪ್ಪು ಕಡಿಮೆಯಾದರೆ ತೊಳೆಗಳು ಬೇಗನೆ ಹಾಳಾಗುತ್ತದೆ ಹಾಗು ಉಪ್ಪು ತುಂಬಾ ಹೆಚ್ಚಾದರೂ, ಉಪ್ಪನ್ನು ಬಿಡಿಸಲು ತುಂಬಾ ಸಮಯ ನೀರಿನಲ್ಲಿ ಹಾಕಿಡಬೇಕಾಗುತ್ತದೆ. ಆಗ ತೊಳೆಗಳ ಹುಳಿಯೂ ಬಿಟ್ಟು ಅಷ್ಟು ರುಚಿಯೆನಿಸುವುದಿಲ್ಲ
 * ಇದನ್ನು 1-2 ವರ್ಷ ಫ್ರಿಡ್ಜಿನಲ್ಲಿ ಇಡದೇ ಉಪಯೋಗಿಸಬಹುದು. ಉಪಯೋಗಿಸುವ ಮೊದಲು ಹೆಚ್ಚಿನ ಉಪ್ಪನ್ನು ತೆಗೆಯಲು ಪ್ರತಿ ಸಲ, 1-4 ಗಂಟೆ ನೀರಿನಲ್ಲಿ ನೆನೆ ಹಾಕಿ
 * ಉಪ್ಪು ನೀರು ತೊಳೆಗಳನ್ನು ತೆಗೆದ ಮೇಲೆ, ಉಳಿದ ತೊಳೆಗಳನ್ನು ಕಲ್ಲಿನಿಂದ ಮುಚ್ಚಿ, ಮುಚ್ಚಳವನ್ನು ಸರಿಯಾಗಿ ಹಾಕಿ, ಮೊದಲಿನಂತೆ ತೆಗೆದಿಡಿ



You can cook following verity of recipes using this brined jackfruit:
Undalakalu
Vade

1 comment:

Unknown said...

Very good information. Thank you very much for sharing the details